Ziua Limbilor Europei

Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebreaza diversitatea lingvistica, plurilingvismul, invatarea limbilor straine pe durata vietii. Ziua Europeana a Limbilor are ca obiectiv sa atraga atentia publicului asupra importantei invatarii limbilor straine si sa il sensibilizeze cu privire la existenta si valorea tuturor limbilor vorbite in Europa, incurajand invatarea lor.

Manifestarea a debutat in anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite.

Europa este posesoarea unei adevarate bogatii lingvistice: 23 de limbi oficiale si peste 60 de comunitati autohtone care vorbesc o limba regionala sau minoritara, fara sa mentionam limbile vorbite de cetatenii provenind din alte tari si de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atentia asupra acestei imense bogatii lingvistice, Uniunea Europeana si Consiliul Europei au lansat, in 2001, initiativa Anului European al Limbilor.

De atunci, in fiecare an, la 26 septembrie, in fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sarbatoreste Ziua limbilor vorbite.

Mesajul principal pe care il transmite editia din 2010 a Zilei limbilor este urmatorul: Limbile straine stimuleaza afacerile, pentru ca angajatii cu competente lingvistice, care constituie o achizitie valoroasa pentru angajator, faciliteaza vanzarile in alte tari, iar persoanele care isi cauta un loc de munca si, in acelasi timp, invata o limba straina, isi imbunatatesc sansele de angajare.

La Bruxelles principalele evenimente au avut loc pe 23 şi 24 septembrie. Fiecare tara a UE va gazdui manifestari in jurul datei de 26 septembrie – conferinte pe teme ca multilingvismul, traducerea şi interpretarea, programe radio, concursuri on-line şi quiz-uri, recitaluri de poezie, filme proiectate in limba originala, targuri pe teme lingvistice, cursuri şi ateliere de descoperire a altor limbi.

http://ec.europa.eu/index_ro.htm
http://ec.europa.eu/education/languages/index_ro.htm
http://ec.europa.eu/education/languages/news/news4219_en.htm
http://ec.europa.eu/education/languages/quiz/index_ro.htm